88 Comments

← Previous Page 2 of 2
  1. serius

    Soal nak diserap ke ape…janganla nak busuk hati sesama sendiri ke ape….mcm maner la hati yg busuk nak melahirkan pelajar yg seimbang dr segi rohani dan jasmani….kejayaan seorang guru terletak kepada kejayaan murid2nya….kwn sy yg bukan guru berkata : Patutla budak2 sekarang mcm ni…cikgu2 pn tak berapa nak betul…n cikgu ni plak…jenis tak bleh nak ditegur…bila ditegur mudah melenting…ye la…mengajar org la katakan….tp kita hanya manusia biasa…tiada sape yg maksum….jadi..untuk menjadi seorang guru yg professional…guru yg professional yer….kena selalu muhasabah diri…:)

  2. serius

    Dan satu lagi..mengenai kalo dah kitaorg ni nak jadi cikgu kenapa tak amik course education ke ape waktu mula2…tu sumer dah ditentukan Allah…Dia yg menetapkan perjalanan hidup kami semasa kami jadi roh dulu lagi…jgn bercakap mcm org takder agama..kata bakal cikgu kan…semakin kitaorg dewasa semakin pemikiran n cara berfikir lain…minat mungkin baru timbul…n untuk pengetahuan korang jugak…keputusan spm sy jauh lagi bagus drp kwn sy yg dapat tawaran education masa waktu dulu…bila dah dpt keputusan..matrikulasi terus panggil…so…pada waktu dulu,kiranya takder pendedahan lagi…pegi je la…ye la..maklumla umur baru 17 tahun…so…bila nak hentam kitaorg ke ape..pikir la sikit….jgn duk main sedap mulut jer..ape pn..peace:)

  3. akazuma

    tak semua orang begitu serius. Tak semua cikgu2 muda atau bakal cikgu begitu. Cuma segelintir. Diorang pun cuma cakap apa yang diorang rasa. Mungin teremosi sikit. Biasalah, darah muda..

  4. serius

    Akazuma : A’ah…mmg tak semua..tp mostly..ape pn..betul tu…dorang cuma cakap ape yg dorang rasa..n kitaorg pn ingin jugak BERCAKAP APE YG KAMI RASA….Duk main dorang jer bercakapSESEDAP mcm contoh kat atas tu pn,bila kitaorang baca pn RASA pedih jugak….ape pn…niat kita sama…objektif kita sama..untuk melahirkan masyarakat yg intelektual dr segi rohani n jasmani…..So..buat lah sehabis baik….jgn duk asyik nak hentam org saja….salam:)

  5. tak semua guru begitu rasanya. Memang ada guru yang kurang matang atau terlalu beremosi. Tapi tidaklah semua. segelintir kecil aje. Cuma benda ni selalu diperbesar-besarkan..

  6. serius

    Hehhe..bagusla kalo mcm tu…tak payahla nak tau status ke ape..kalo nak tau status..pi tanya kpm sendiri…hahhaha….duk sound2 kitaorg ni apesal…its ok..dah biasa dah berhadapan dgn golongan cikgu cikgi ni…terutamanya yg baru2 ni…langsung jauh bagaikan langit n bumi dgn guru2 sy waktu dulu…anyway…kerna menghormati da owner of dis blog…sy pn taknak komen lebih2….salam….

  7. ita

    kenapa la dok saling dengki mendengki antara satu sama..cikgu baru yg bakal diposting tu sabar2 la,..rezki korang akan datang jgk walaupun lambat..kami para gstt cuma minta supaya diberi laluan yg betul supaya kami dapat jd cikgu tetap macam you all..salah ke..?jgn kata kami kacau periuk ns kamu..xbaik ckp macam tu..kita sama2 cr rezkikan..saya mitak sgt cikgu2 tetap jgn sesekali dengki pada gstt..gstt pun ada perassaan juga..saya dh jd gstt 3 thn..dan pernah ada pengalaman dimarah dan di maki hamun oleh cikgu tetap atas keslahan yg kecil..adakah seorg guru berkelakuan begitu..?ada guru tetap beranggapan yg sekolah akan LINGKUP sekiranya gstt ada disekolah tu..sy x faham apa yg lingkup sedangkan urusan perjalanan sek berjalan lancar disebabkan ada gstt yg x jemu2 membantu..sy harap sgt cikgu tetap jgn berbagga dgn rezki yang Allah bg..bersyukurlah…

  8. serius

    Heheehh…sekolah takkan lingkup…sbb gstt pn ader degree jugak…bukan setakat amik UPSR…kekurangan cuma…cara nak mengajar..tiada iktisas…sy amik bio….n bila sy tgk cikgu tetap ajar bio…ada yg baca buku teks saja pn ader….but…sy tak nak ckp lebih2 mengenai kemahiran n pengetahuan…. coz semua org ada kelebihan masing2…..betul tu…jgn berbangga sgt dgn rezeki yg Allah bagi…bila2 masa jer boleh ditarik balik….peace:)

  9. xxxx

    salam….
    kepada guru yang tetap janganla lemahkan semagat gstt ni…diorang nak keje gak…jgnla sebabkn anda dh tetap anda layak ckp camni…letak jawatan sekarang pastu cari keje lain..ada brani?..potong jari klu brani buat…

    kepada gsst plak,jgnla merengek camni..carila keje lain..buka bisnes..xyah harapkan org lain…buka kelas tution..

    terima kasih

  10. ita

    nk bukak kelas tuition bukannya senang..nk kena cari modal n pengalaman dulu..parents mana yg nk antar anak derang kepada org yg tidak ada pengalaman atau kelulusaan yg diiktiraf (i mean education)…bukan merengek apa..saja melepaskan perasaan bersama kwn2 yg senasib..baru2 ni sy ada pg interview dn sayangnya dia kata sy tidak ada pengalaman dlm membuat accounting (ye la mcmana nk dpt pengalaman dh mengajar 3 th dah huhuhu)..sebelum ni sy dh keja tp berhenti bila dpt GSTT..yela sy fikir mungkin ini adalah tapak permulaamn sy untuk bergelar seorang guru (sbb sebelum ni minat sgt nk jd guru tp impian x kesampaian..ibu sy pun terlalu gembira bila dpt tahu sy dpt jd guru walaupun GSTT)…dan betul2 x sangka setelah sekian lama sy cr rezki sbg guru tup2 thn rezki sy xda..melilau cr keja..yela nk harap kan seorang gaji (suami) mana la cukupkan..sy rasa GSTT yg dh berumahtangga tahu apa yg saya rasa…

  11. Anynomous

    Betul…sokong ita… Rasa2nya GSTT la keje yg paling mencabar…almaklumla BOLEH DIBUANG BILA2 MASA….so….ape2pn….duk jaga prestasi siang n malam..kami bukan budak kecil yg suke merengek….plizzz bukak kamus dewan bahasa n check ape maksud merengek…kitaorg keje..kitaorg membanting tulang untuk pastikan keje sumer ok…kami buat sehabis baik ape yg diarahkan???Kitaorg dah bagi ape yang patut kami bagi???So…mana dia ape yg kami patut dapat?????

  12. zura sg buloh

    Rezeki saya datang selepas menjadi GSTT dekat 5 tahun di sekolah di KL sekitar 2002. Kerani panggil dan maklumkan ada iklan tawar untuk guru2 GSTT diserap ke Guru Tetap melalui kursus KDC di Maktab Teknik Cheras.

    Pokoknya di sini, kalau kita baik dgn kerani maka mereka ada ‘suka’ nak maklumkan kepada kita apa2 iklan/ tawaran/ pekeliling yang baru keluar untuk lantikan / serapan GSTT kepada guru tetap. Dapat atau tidak itu bergantung kepada rezeki juga.

  13. Anynomous

    Zura : Sy nak tanya untuk kursus KDC tu kena berurusan dgn sape yer..dgn kpm…jabatan,ppd or campus ipg tu sendiri..???

  14. ita

    try pegi ty kt jpn..dgr kata gstt yg dh 3 th n berkhidmat boleh p bg nama kt jpn..sy pun sure samada berita ni benar ataupun x benar..

  15. ita

    tahniah ye zura..rezki awk..tu la sy percaya kalau kita doa n berusaha lama2 Allah akan bg walaupun lambat..so now u dh mengajar belum..?kalau ada apa2 info ttg kdc sila la bgtau kt kami di cini yer 😆

  16. Bedah

    Hina Sangat Ke Keje Bertaraf KONTRAK Nie…Kdg2 Terpikir Jugak,,,Graduan Edu Nie Naper Berlagak Sgt…Salah Ke Kami Nie Mencari Sesuap Nasi…Sya Pernah Bekerja Di PPD Setahun Sebagai Pegawai Tadbir KONTRAK…Saya Jumpa Banyak Guru Yang Bru Posting Ni Mcm2 Kerenah Sbb Nak Balik Negeri Asal Sendiri…Baru Je Tinggal 2 3 Hari Dah Merayu Nak Balik Negeri Asal( dah tau guru nie posting xkira tmpat pasal pa mintak guru…ngade2)..Bila Habis Kontrak Saya Jadi GSTT…Dekat Sekolah Saya Tgk Guru2 Baru Posting Nie Lebih Kurang Sama Je Dgn GSTT…Tak Reti Nak Buat Keje n Tak Tahu Apa2…Mcm GSTT Jugak, GST Nie Kdg2 Diberi Tugas Mengajar Subjek Bukan Opsyen…Jadi Pada Bakal2 Cikgu Tu Jgn La Berlagak Sgt Ngan Sekeping Kertas Tu…Beza GSTT dan GST Nie Hanyalah Sekeping Kertas Yang Dipanggil DIPLOMA/IJAZAH PERGURUAN…Apa Sangat La Ngan Sekeping Kertas Tu Dengan Pengalaman Bertahun2 Kami…Praktikal Is Better Than Theory…

  17. Bedah

    Lili nie sape nak kacau periuk nasi org…klu lili dah bekerja bertahun2 tetiba je dberhentikan apa prasaan lili…adakah anda kecewa??? Klu apply DPLI, KPLI tu mudah GSTT xkan minta diserap…Kami hanya minta hak kami…hanya cuba perjuangkan hak kami…salah ke??? Lili rasa tergugat kenape??? Kuota guru mmg sentiasa bertambah setiap tahun. apa nak dirisaukan…tunggu posting je la…GSTT TAK PERNAH GANGGU PERIUK NASI KAMU… :mrgreen:

  18. Bedah

    Dulu Aku Apply Gak Pendidikan Tapi Tak Dpat…Org Bodo Mcm Ang Ja Cakap Tak Reti Pikiaq Lagu Nie…Kalu Senang Nak Apply Xda Isu Nie Timbul..

  19. Anynomous

    Yer..betul2….kpd guru2 yang baru nak posting…takyahla nak sibuk2 periuk nasi orang..apa kata busy kan diri anda dgn menjaga pointer anda supaya anda tidak terlepas dr batch yg diinterview…hahahah….kalo dah pointer anda tinggi…ape nak risau….

  20. guru

    sokong.. sokong.. bukan salah gstt.. salahkan org yg kuarkan iklan tu… hahahahaha.. klu dh tau gsst ramai napa post kekosongan jwtan lg? utk gsst tu plak klu dh d bg kawasan pedalaman tu jgn la mgada2 xmau pegi plak… sllu mcm tu.. alasan jauh dr suami la .. x biasa tgl dlm hutan la… mcm2 alasan

  21. guru

    sokong.. sokong..sokong.. setuju sgt guru tetap ni klu dh d bg peluang mgajar d tpt org terimala hakikat.. kmu pun dh sign kontrak kan rela d tempatkan d mana2 saja so knp baru tgl skjp dh sibuk turun naik pjbt minta transfer negeri asal…

  22. guru

    x salahkan gstt mencuba nasib… mana la tau permohonan utk dserap tu d terima… tu usaha gstt jugak la…terimalah hakikat…

  23. guru

    betul..betul.. betul tu bedah… klu senang xda la org sibuk2 mcm ni…lbh2 lg klu org xda kabel lg la kesian….

  24. azril

    saya lulusan STPM…..dh jd guru ganti tahun ke-8 di Pulau Pinang…..tak tau la dapat serap tetap ka tak…

  25. dieyda

    🙁 kesian la kat aku ingatkan semua gstt akan di apnggil tungu punya tungu hampeh ,… bila call ppd yg ni ckp lagu ni yg lagi 1 ckp cmni macam yam ng itik la plak … nasib la….

  26. dieyda

    :mrgreen: sakitnyer kepala …. bila dipikiq tntg gstt ni…. bila nk dipanggil duty ni…dah boring …… akan ku tungu …hingga tiba saat ku balik ngjaq …..

  27. pengharap

    sumenye mengenai gstt ye, popular sungguh gstt skang, saye harap adele pegawai kpm or sedare mare menteri pelajaran kite yg baca komen kite ni, bkn ape, kite ni minta suare kite didengari , permintaan kita ditunai seperti yang sering dilaung2xkan, rakyat didahulukan pencaoain diutamakan, oleh itu, berilah kami gstt ni berkhidmat seperti yang kementerian, jpn, ppd di setiap negeri daerah lakukan pada tahun lepas, jangan ketepikan kami , kami akan membantu para guru lain di sekolah sekiranya dipanggil untuk berkhidmat..

  28. din

    salam,kepada yg jd guru…buat la keje dgn ikhlas, xkira gstt atau guru tetap…skrang ni…anak bangsa perlukan manusia yg berakhlaq mulia…xguna kalu kita gagal dlm mmbentuk generasi muda…sy pun cikgu tetap,,,gstt sgt mmbntu..tu sy sokong kerjasama n pengalaman yg grad ni…kongsi lah ilmu walaupun gstt atau yg dlm line guru ni..

  29. Mat Yie

    Allah kan suruh kita mencuba… tak salah kan..?
    Allah kan benci pada mereka yang duduk berpeluk tubuh menunggu sesuatu yang tak pasti kan..?

    Jadi saya rasa tak salah bagi mereka2 ini nak mencuba dengan cara ini.

    Macam ada perasaan dengki je.. tak usah la mcm gitu.. mungkin anda tidak tahu perasaan dan tekanan mereka ini..

    Kalau anda tak sempat rasa.. nantikan anak2 anda atau adik beradik or sedara mara anda merasa… tungguuu….

    Saya minat juga mengajar tp kerana dah berkerja di Syarikat Swasta .. jadi saya doakan mereka2 yang berminat ini diperkenan ALLAH… memang teruk kalau ber Ijazah tp tak ada kerja.. or kerja yang tak relevant .. at least boleh gaji yang boleh cover bayar PTPTN n sara diri pun dah syukur rahmat sangat2 tuh…

  30. Mat Yie

    Bagus kan macam ni… respek pada sumbangan semua.. sedangkan binatang pun diciptakan ALLAH boleh menyumbang untuk kebaikan manusia .. inikan manusia untuk kebaikan manusia dan alam..

    Moga ramai lagi warga pendidik samada yang tetap atau yang kontrak.. moga sentiasa ingat.. sumbangan anda hari ni adalah demi anak bangsa dimasa hadapan.. gagal anda.. gagallah mereka…

    saya sayang cikgu .. sayang cikgu yang dulu nya pernah tumbuk saya dibadan… saya sayang cikgu sebab cikgu memang berjiwa pendidik.. tak macam skarang ada skit perbezaan .. ubah skarang.. kembali kepada mentaliti guru2 dahulu .. ibarat lilin .. tiada letrik pun mereka tetap menerangi.. letrik ibarat imbuhan / gaji.. tiada gaji pun mereka tetap bertugas… tak macam sekarang gaji dah banyak nak lagi .. dan lagi..sebagiannya dah jadi macam mentol.. terang time ada letrik .. gelap time tiada letrik… ayuh cikgu .. saya sayang cikgu .. kerana cikgu lah saya dah berkerjaya .. bergaji lebih 5K .. terima kasih cikgu … terima kasih kerana jiwa kental cikgu tanpa mengenal perit jerih.. cikgu tetap tabah … walaupun terpaksa buat kelas tambahan .. tak macam sekarang .. sebahagiaanya buat kelas tambahan berbayar(tuisyen) ..walhal tuisyen itu sepatutnya kelas tambahan…

    moga cikgu sentiasa ingat… ikhlasnya cikgu .. ilmu berkat .. anak murid berakhlak… percayalah dengan ikhlasnya budi cikgu .. ilmu diajak sentiasa melekat .. sentiasa terpahat dalam jiwa nurani murid.

    ayuh cikgu … kembali kezaman LILIN selagi ia tegak berdiri .. pasti cahaya sampai ke hujung jalan .. menerangi setiap genap ruang… tercalit sinarnya pada setiap objek yang berhampiran…

    salam…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.