51 Comments

  • At 2011.03.03 08:41, sham said:

    hai..harapan? insyaAllah ada la tu.. saya pom x relate sangat ngan course yg ditawarkan.. tapi cuba jelah. kalua x isi conperm x dpat. geografi=pelancongan? boleh ker?saya pon x sure. tapi mencuba nasib. harap dapatlah sehingga ke temuduga..saya doakan awak berjaya..

    • At 2011.03.03 08:50, said:

      bolehlah suruh anak sedara gi cuba benda nih..

      harap-harap dapat dia dpli kali ni.

      • At 2011.03.03 09:14, Ian said:

        ape kebaikan program dpli ni?

        • At 2011.03.03 10:21, said:

          boleh dapat jadi guru tetap. :mrgreen:

          • At 2011.03.04 01:41, tasya said:

            leh x suh org beli pin no tu kt bsn? keje xsempat nk g bsn laaa..duk dlm hutan….tlg2…………….

            • At 2011.03.04 03:37, kazama said:

              assalamualaikum..mntk tlg sper2 yg tau cra nk isi tarikh konvo..sbb kes sya ni, tarikh konvo msih blm dluluskn senat u..mcm2 versi tarikh yg dgr, sbb der yg ckp bln 4, da lk yg ckp bln 9…buntu dh skrg nih..kt borg dpli 2 nk kna gk isi tarikh konvo..

              • At 2011.03.04 05:27, shah said:

                berapa ek harga nak beli no pin kat BSN tu?

                • At 2011.03.04 06:35, kazama said:

                  RM20.60 shj..

                • At 2011.03.04 06:46, said:

                  hurmm..apa maksud Maysian Educators Selection Inventory (MEdSI) ..
                  itu peperiksaan ker apa?
                  sekadar ingin tahu..

                  • At 2011.03.04 11:32, achot said:

                    buat analisis jap..
                    rm20.00 = 1 org.
                    rm0.60 = cukai 6% mulai 2011.
                    kalo 1 juta yang memohon?10 juta?
                    wow..
                    prasyarat pointer 2.75? kalo di universiti pointer bawah 2.0 di kira gagal kan..kenapa tak buat prasyarat bawah 3.0 ek, lulus degree pun tak gune jugak kalo pointer tak sampai 3.0, last2 PTPTN mintak hutang :lol: nasib2.. lagi satu,tak lama lagi tangan yang menghayun buyaian akan mengoncangkan malaysia..kecian pada kejantananku yang dicipta menjadi pemimpin..yang akhirnya menjadi yang dipimpin, seperti sapi yang dicucuk t**t.. :lol:

                    • At 2011.03.04 14:22, said:

                      kena 2.75. tinggi tuhh..

                      tapi kalau tak, susah nanti sebab ramai yang akan apply kalau takde prasyarat tu..
                      aina fatihah recently posted..Girls Scouts banned from selling biscuitsMy Profile

                      • At 2011.03.05 12:53, nurul said:

                        salam…saya nak tanya…kalau sekarang saya last sem n praktikal..boleh ke nak apply coz saye xconvo lagi…

                        • At 2011.03.05 23:44, said:

                          kalau tak convo lagi, boleh apply ker??
                          ahmadhaikal recently posted..Work like tomorrow was goneMy Profile

                          • At 2011.03.06 23:56, gsttjugak said:

                            kena konvo dulu br boleh apply.
                            painter bwh pd 2.75 dia x lyn, x panggil exampun

                            • At 2011.03.07 01:13, ami said:

                              2.75, rendah je syarat pointer die.. kc la paling koman pun 3.0 kurg saingan skt kot kalau g2.. :D
                              x knvo x leh apply g kot cz transkrp ori xde g.. chek kat syarat 2..

                              • At 2011.03.07 06:54, Dol said:

                                Syarat 2.75 tu tak adil la, bukan pe, mana tau ke tamat pengajian seseorg tu akan berubah menjdi seorang yang genius IQ,SQ,EQ,QQ and AllQ even pointer 2.0.. :razz: buat le syarat asas ada degree then buat le special exam yang menguji kebolehan seseorang mengajar, kalo tapis2 mcm tu rasa tak adil la kepada yang berminat jadi guru kan2.. walaupun mempunyai pointer 2.0 tetapi ada potensi mengajar dan mendidik. ‘diorang ni’ amik mudah je..pemalas

                                • At 2011.03.08 14:47, han777 said:

                                  2.0 tu rendah sgt. kalo syaratnye pointer 2.0 ramai sgt la yg nak mohon..kebarangkalian makin kecik.. syarat 2.75 masih rendah pe.. Ni kelebihan ler kat orang yg blaja sungguh2 kat u.. lagip0n nak jadik cikgu mestilah boleh tunjukkan contoh yg baik kat anak-anak murid, kat mak bapak murid. barula dorang respect… ;-)

                                • At 2011.03.09 03:33, Jaa said:

                                  salam…sye nk tnye…skrg ni sye plajar semester akhir…sye minat sgt2 nk pohon dpli..klau nk pohon, memang kene konvo dulu kew??

                                  • At 2011.03.09 03:54, fizi azmi said:

                                    traffic jam la nk masuk web mohe ni……

                                    • At 2011.03.09 06:19, Dol said:

                                      Masih tak boleh terima la syarat cgpa 2.75 ni.. tak adil.. baik buat syarat cgpa 3.75 baru adil.. :razz: nak sangat tapis2, setkan terus attribute system bangang registration beli no pin rm 20.60 kat BSN tu kepada 4.0 baru tau.. dengan pengarah KPM sekali tak layak jadi cikgu huahuahua.. :lol:

                                      • At 2011.03.10 06:30, Zn said:

                                        Bile tarikh tutp nie…ade yang cakap 12 mac. ade cakap 14 mac 2011????

                                        • At 2011.03.13 09:27, zack masculin said:

                                          DPLI oh DPLI…cakap nak ambik guru lelaki…last2 x ambik pun…kalau survey kat sekolah2 seluruh malaysia..berape jew bilangan guru lelaki..1/10 kot….dah la lelaki kurang apply..siap tapis2 lagi tu…pointer 2.75 realy2 kill guys generation….bukan semua lelaki pointer 2.75 and above tau…hopefully goverment pantau hal ni..hu3…bile guru lelaki kurang..maka murid2 lagi x takut dan disiplin bertambah….”ape nak heran..cikgu lelaki kurang..belasah jew”..kate anak murid…renung2kanlah..ha3..

                                          • At 2011.03.19 14:54, eran said:

                                            kalau diploma holder dalam business studies…tak boleh apply ke??:(

                                            • At 2011.03.21 06:25, ring said:

                                              kalau diploma holder dalam business studies…tak boleh apply DPLI ke??plz reply thanks :)

                                              • At 2011.03.21 11:30, noname said:

                                                Ring : Tak boleh….

                                                DPLI= Diploma Perguruan Lepasan IJAZAH

                                                Kalo nak apply..baik ring apply untuk degree education terus…..lagi ok…

                                                • At 2011.04.27 06:40, said:

                                                  Alhamdulillah,walaupun pointer saya rendah 2.64 je tp dipanggil untuk ujian MEdSi sabtu ni.Maybe jugak course yg saya apply pelancongan tu relate dgn mase belajar dulu.Lgpun da ade pengalaman jadi gstt 2 thn gaks.Last year mntk xdpt pun.Rezeki kut.Hopefully lulusla kali ni.Semoga Allah memberi rezeki interview nanti.Insyallah..

                                                  • At 2011.04.27 07:18, nurin said:

                                                    bestnya aween..tahniah…aween degree apa yeh?

                                                    • At 2011.04.27 07:41, said:

                                                      BSc in Tourism Management.Nurin apply x?huhu.. ;-) skrg baru ade Diploma Pendidikan utk DPLI ni.Lgpun last year mntk salah kursus,dgn pointer rendah,mmg xde rezeki.Tp xpe,cuba&cuba lagi.Kalo niat baik,moga Allah perkenankan doa.Amin..

                                                      • At 2011.04.27 23:49, nurin said:

                                                        xdapat pun…. :cry:

                                                        • At 2011.06.19 09:34, sham said:

                                                          salam

                                                          sya ada apply dpli tahun, tapi x dpt pun.. adakh sbb sya kakitangan kerajaan xleh apply dpli.. tapi kawan sy yg keje krjaan da yang dapt.. kenapa syarat kelayakn berubah2.. bila sya apply xda lak course masa belajr.. sedangkn tahun lepas ada.. sya mnat sngat jd guru.. tlg la..

                                                          • At 2011.07.20 08:54, izzy isz said:

                                                            ;-)

                                                            • At 2011.09.22 08:29, IYKA said:

                                                              salam..sy nk tnya… bila DPLI ambilan 2012 akan di buka? cz sy baru ja grad..

                                                              • At 2011.10.09 05:51, mun said:

                                                                assalamualaikum…
                                                                saye nk tanye..saye nie da bk habes study..boleh tak kalau saye nak mohon blaja degree tp dalam bidang perguruan terus..sbb b4 nie saye bukan dalam bidang perguruan..skg nie saye masig blaja dlm HND..insya-Allah akhir bulan nie saye habes blaja..kalau boleh macam mane yer care nye..

                                                                • At 2011.10.25 15:11, mia said:

                                                                  habis bagaimana pula kalau lepasan diploma? tidak mahu sambung degree dan mahu menjadi guru?

                                                                  • At 2011.11.02 12:12, Asz said:

                                                                    hye….saya nak tanye nie…Ambilan DPLI utk 2012, bila la agak2nye??…

                                                                    • At 2011.11.29 12:33, sally said:

                                                                      Salam 1 Malaysia.

                                                                      Minta syarat pointer dpli 2.75 di hapuskan +
                                                                      pengalam kerja dipertimbangkan dlm pengambilan 2012.
                                                                      Terima kasih.

                                                                      • At 2011.12.08 06:42, shida said:

                                                                        bila permohonan dpli 2012 akan dibuka? answer please…..

                                                                        • At 2012.01.04 05:48, ina said:

                                                                          salam

                                                                          saya nak tanya, kalo kite dah ade degree pendidikan boleh apply tak DPLI.sebab saya degree pendidikan sains OUM PJJ.Dah ade pengalaman mengajar 5 tahun.Boleh tak apply DPLI.Sebab saya tak tahu cara nak masuk mengajar under KPM.Mohon Kpli dia kata x boleh sebab dah ade degree pendidikan.

                                                                          • At 2012.01.08 06:56, awin said:

                                                                            tumpang tanya.. permohonan DPLI ambilan 2012 bile ye… ramai yg kate bulan mac dan ade pula yg kate bulan julai.. mane satu yg betul nie??? help mee~~:)

                                                                            • At 2012.01.09 15:04, AZLISHAM said:

                                                                              UTK THN NI BILA TARIKH BLH ISI BORANG DPLI

                                                                              • At 2012.01.13 05:52, mas said:

                                                                                bestnya… DPLI.. apa lak cos yang nak di tawarkan yek… klu la bukan cos sains komputer kan best…. leh try mohon….

                                                                                • At 2012.01.31 08:35, zul emot said:

                                                                                  salam….
                                                                                  saya lepasan diploma perakaunan….
                                                                                  tetapi pointer saya hanya 2.91….
                                                                                  bagaimana saya hendak apply dlm bidang perguruan ni??dan kos apew yg sesuai dgn bidang perakaunan????
                                                                                  saya dgr,syarat pointer tok kemasukkan tuk 2012 skg dh naik kepada 3.0..
                                                                                  tlg segera selesaikan masalah saya…………..
                                                                                  saya betul2 ingin menjadi seorang guru…..
                                                                                  plesssss help me……..pointer saya xcukup… :( nk wat cena??

                                                                                  • At 2012.02.08 13:17, lily said:

                                                                                    nak mohon jugak…tapi bila permohonan dibuka utk 2012 ye?

                                                                                    • At 2012.02.15 07:59, nadhrah said:

                                                                                      sy xpndai pun kat utm tu.. tp stiap mggu pg ngajar tusyen.. alhamdulillah,, bdk2 tu dpt straigt A’s dlm SPM..

                                                                                      • At 2012.02.29 06:34, Farah said:

                                                                                        kenapa owner tidak reply satu komen pun?

                                                                                        • At 2013.04.23 14:44, fadzillah said:

                                                                                          saya nak tanya selalunya nk mohon dpli bila??bulan berapa?dan dalam setahun ada ke 2kali permohonan?

                                                                                          • At 2013.09.10 08:29, said:

                                                                                            selalunya, 1-2 kali setahun. Tapi tahun ni..saya tak nampak lagi.

                                                                                            kalau ada, saya akan update dalam blog saya nanti.
                                                                                            ohcikgu recently posted..Semoga berjaya dalam UPSR!My Profile

                                                                                          • At 2013.09.10 07:02, SUVETHIRA said:

                                                                                            saya nak tanya selalunya nk mohon dpli bila??bulan berapa?dan dalam setahun ada ke 2kali permohonan?
                                                                                            APAKAH LANGKAH?

                                                                                            • At 2013.09.10 08:28, said:

                                                                                              tak selalunya ada sekarang. Dulu..kiranya ada 1-2 kali setahun. Sekarang..dah jarang dengar. Kalau ada, saya akan kongsikan dalam blog saya pada masa yang akan datang.
                                                                                              ohcikgu recently posted..Semoga berjaya dalam UPSR!My Profile

                                                                                            • At 2013.12.26 03:13, kinrin said:

                                                                                              hi…saya degree pengurusan awam,
                                                                                              convo baru je pada 30.11.2013, pointer 3.05..
                                                                                              pengalaman mengajar xde..boleh x sy mohon dpli..dan dari mana saya boleh dapatkan maklumat selanjutnya..

                                                                                              • 1 old comments are not displayed. Click to display all comments
                                                                                              (Required)
                                                                                              (Required, will not be published)

                                                                                              CommentLuv badge