39 Comments

  1. gstt selangor lagi

    hemm..biar betul.
    time orang dah lupa, time macam ni la diorang suka bagi pengumuman mengeramkan jiwa..

  2. bb

    hurm… bile la isu gstt nie nak tamat…
    saya pun x tau nasib saya sebagai gstt yg berkhidmat br 6 bulan nie samada dapat dipanggil @ x…
    minat sgt nak jd guru.. skang cari keje len still x dpt2 lagi huhu..
    saya pun x tau samada kerajaan dapat tunaikan janji serap 13000 gstt.. cam mustahil jek.. n mmg persaingan yang hebat laa…

  3. asma

    mgkin x tamat selagi ape yang dikatakan x ditunaikan ataupun keluar kenyataan baru….ke????

  4. pembaca phrihatin

    😯 betul ke bekas GSTT yang berkhidmat 2 tahun ke atas akan diserap, maksudnya bukan semua dalam 13000 calon GSTT diserap. nampak gaya terpaksa i cari kerja lain.

  5. juehana

    wah. ni berita baik. smoga saya dan kwn2 tpilih untuk pengambilan semula ex-GSTT ni. amin… dan mungkin bakal dserap ke jawatan GST… amin. amin ya rabbal alamin…

  6. pelita minyak

    kite mmg ade mendgr desas desus yg gstt akn d pngl smla… tapi sebaiknya jgnlah trlalu mngharap… bg sy ianya adlh permainan politik semata2., kalau d ambil balik… maknayer suara kecil gstt dari jutaan rakyat malaysia d dgr oleh kerajaan ( yg sentiasa membela nasib rakyat)

  7. sue84

    betul ke cite ni…naik bosan dah dengar….huhuhuhu… 🙁
    gstt yg dh d lantik kot dorg nak amek…kitorg yg ex GSTT ni amacam plak?
    bkhidmat dah lebih 2 tahun ni…top2 xde pun kne pggil…huhuhuhu… 🙁
    penat dah mengharap…

  8. pembaca phrihatin

    apa nak buat, jika difikirkan pasal isu ini ada yang happy ada pulak sebaliknya. bagi yang rasa pernah berkhidmat lebih dua tahun tu taniah to you all. i rasa isu ini mungkin menjadi bahan politik kebanyakan pemimpin, sebab tahun lepas pelbagai isu pasal gstt timbul. dimana penghujungnya? 🙁 🙁

  9. gstt johor

    hari ini gstt kota tinggi dipanggil lg..hanya 13 org..malangnya bkn aku jugak..katenye tu sume yg dah berkhidmat 3 tahun..uhuk..uhuk..cian anak2 ibu..nanti klau ibu dpt keje br kite mkn kfc eh..

  10. alina

    salam…….sabarlah gstt johor…….sama pun senasib ngan awk gak….9 bln dh xkeja……semenjak kn resign nk bersalin ank k2….skrg nih pun tgh blurrr cr keja xdpt2 lg…….utk menampung khidupan seharian……

  11. gstt09&10

    a ah ler..skang ni yg 3thn sdg dipggl keje smule…mungkinkah pasni yg 2thn plak?huhuu… tetap menunggu…tp hp lom gak bedering..heh…

  12. pelita minyak

    gsstt johor dah d pangill\ keje ke…. huhu…bile la plak gstt kl nak d pangill… susah btoil nak dapat kerja… even keje kilang pun ssh…keje admin lag lah… coz pengalaman tak relate dgn kje… pengalaman mengajar… kerja yang d cari mesti lah mengajar jugak….huhuhu.. jadi. atu-atunyer kerja yang sesuia tuk gstt ialah jadi CIKGU… toi tak rakan2 gstt

  13. yankumi

    dh 6 bln xkeja…lpas dtmtkn kontrak.pastu dpt jd cg ganti 2bln…sedey bila la gstt kedah nak panggil gstt 2thn….huhuhu….bleh putus asa mcm nie….

  14. pengharap

    saya pun ex gstt gak , kire2x setahun 5 bulan saya dah jadi gstt, saya suka nak jadi cikgu sebab sekarang saya pu jadi guru tuisyen dan guru ganti, tapi saya harap percepatkan le pengambilan gstt, bukan saya je kesemua gstt pun mengharapkan perkara yang same.. 😉

  15. don

    Jgn ganggu diorang….diorang tengah sibuk pilihanraya kat sarawak…tengah tabur janji manis…hehehe

  16. FIDA

    ASSALAMUALAIKUM..
    SAYA RASA TERPANGGIL NAK ULAS SIKIT TENTANG ISU GSTT NI. ALHAMDULILLAH ,,,SETELAH LAMA MENUNGGU, SAYA TELAH DIPANGGIL BERKHIDMAT SEMULA SEJAK 1/3/2011 YANG LALU..
    INI MERUPAKAN TAHUN KETIGA SAYA BERKHIDMAT SEBAGAI GSTT SETELAH MELALUI PROSES PENAMATAN KONTRAK SEJAK HUJUNG TAHUN 2009 DAN 2010. SAMA MACAM KWN2 LAIN JUGA, MENUNGGU UNTUK DISAMBUNG KONTRAK SETIAP KALI AWAL TAHUN.
    TENTANG PENGUMUMAN OLEH PIHAK KERAJAAN TU, SAYA YANG SUDAH BERUMUR 32 TAHUN NI MEMANG AMAT-AMAT BERHARAP SEGALA YANG DIJANJIKAN AKAN DITUNAIKAN DENGAN ADIL DAN SAKSAMA TANPA MENGAMBIL KIRA KRONI DAN KABEL…..
    KALAU SYARAT UTAMA , MEMILIH MEREKA YANG TELAH BERKHIDMAT LEBIH 2 TAHUN ,MAKA BERPEGANGLAH KEPADA SYARAT ITU, AGAR SEMUA PIHAK BERPUAS HATI…JANGANLAH LAGI ISU X LEPAS UJIAN INSAK, INTERVIEW N MACAM2 LAGI ALASAN YANG TIDAK JELAS UNTUK MENOLAK KAMI YANG MEMANG MENGGANTUNG HARAPAN SETINGGI GUNUNG NI…
    KALAU BUKAN KERAJAAN YANG AKAN MEMBELA KAMI INI, SIAPA LAGI YANG KAMI BOLEH HARAPKAN????
    SEDANGKAN NASIB KAMI MEMANG BERGANTUNG KEPADA KEPUTUSAN YANG DIBUAT DI PIHAK KEMENTERIAN…
    HARAPAN SAYA DAN SAYA PASTI HARAPAN BERIBU LAGI YANG DILUAR SANA, JIKA NAK BAGI KAMI HARAPAN, BERILAH YANG TULUS DAN BENAR, BUKAN YANG PALSU DAN SEMATA-MATA STATEMENT SAHAJA… 😉

  17. dolah

    rasanya gitulah…saya yang dah berkhidmat 3 thn berturut-turut ni pun belum dipangil. masih ramai lagi gstt 3thn belum dipanggil… ermmm..betul ke janji tu mampu dikotakan..mampu ke KPM? dah bulan 4 dah sekejap lagi bulan 5 pulak…mcm mainan politik jerk..asal pilihanraya sebut nak serap gstt, padahal bape kerat sangat kpm laksana..gstt adalah kebanyakannya lepasan ijazah dan bukan bodoh untuk menilai setiap apa yang berlaku…

  18. abdullah

    kepada semua guru sandaran tidak terlatih di Malaysia,,,jika ingin terus menjadi guru…sila emailkan nama dan nombor telefon tuan/puan/cik ke alamat email ini…(dirahsiakan)…kita akan membuat perjumpaan untuk membincangkan isu tersebut…insyallah ada pihak yang ingin membantu…..

    abdullahibrahim88@yahoo.com

    ****sementara isu sedang hangat…

  19. geram+sedih+marah

    skrg bukan ms nk menempatkan gstt tp macamana nak settlekan kata2 yg terlajak gaknye….aduh jgn jd org munafik sudah..1 malaysia dah dgr omongan tu…jd tunaikan janji…jgn jd org munafik dan hanyalah omongan kosong yg nak tutup mulut org….kami xnak apa2 cuma nak nasib kami terbela..kalu tau penubuhan gstt pada awalnya tuk membantu sekolah2 apa salahnya kementerian membantu kami pula yg semakin menigkat usia ni…jgn2 bila dah dpt madu sepah dibuang…dunia2…btllah kata bekas PM kita dulu MELAYU MUDAH LUPE….SAMA JEK SUMA… org atasan ke org bawahan ke org munafik ke org melayu ke org kafir ke sama jek…jgn sampai ade yg wat bantahan besar besaran sudah….

  20. sakit hati

    bosan betul nak menunggu mengharp macam ni..sakit hati adelah…dari nov 2010 lagi dah brapa bulan aku jd org bodoh camni…
    ape kate kite bakor je suma…kite bakor… 😈

  21. wani

    kpd semua gstt:
    marah, sedih kecewa @ apa sj perasaan seumpamanya x membantu kita kalau kita x bertindak. kita akan adakan perjumpaan utk menubuhkan persatuan gstt m’sia dan menulis memorandom utk dihantar kpd kpm. sila jenguk ke bahagian komen di post “berita gembira untuk 13000 gstt…” dlm blog ni jgk. blog rasmi persatuan akan siap insyaAllah hari isnin ni.

    admin oh cikgu:
    hari ni seharian sy cuba msk blog ni sampai tgh mlm ni br boleh. Ada jgk yg mengadu dah berhari-hari cuba tp x boleh jgk msk blog ni. minta jasa baik admin utk mengenalpasti dan mengatasi masalah ni agar kami x t’putus hubungan pd saat2 penting spt ini. terima kasih ye..

  22. Pegawai Pertahanan GSTT

    aku GSTT 2010 yg lepas,tp aku dah bosan dan sdh tidak lagi berharap pd GSTT. Skg hidup aku lebih selesa dan bahagia kerna rezeki yg aku dpt berlipat kali ganda dr gaji guru,itu hikmah di sebalik kejadian yg berlaku sbnrnya,bkn profesion guru utk aku mcari sesuap nasi,tp rupanya ada rezeki yg lain Allah berikan kpd ku. kepada rakan² dluar sana,jgn benarkan org lain menentukan hdup anda,tp anda sendiri la yg perlu atur jln hdup anda sndri. Hdup hnya skali!
    Amalkan petua ini: DONT MAKE LIFE COMPLICATED!!

  23. salim

    syabas. betul, jangan biarkan hidup kita terlalu complicated. Masih banyak lagi peluang diluar sana.

  24. rieya

    nothing 2 do…….. jangan la malas wei… masih banyak kerja di luar sane tu ha.. kite pun pernah jugak jadi GSST setahun…. alhamdulillah.. berkat usaha… cari kerja lain.. akhernya dapat jugak kerja……. walaupun kerja sebagai seorang kerani……..

  25. miss z

    bumi Allah nie mmg luas..rezeki ader di mana2 shj tapi cube fkr ader gak dikalangn GSTT yg benar2 ingin berkerjaya dlm bidang perguruan..bukan mudah utk menjadi guru,pelbagai saluarn yg digunakan tp masih tak berjaya..satu2nye saluran yg ader ialah GSTT..sudh semestinye ader dikalangn GSTT masih berharap sehingga kini.

  26. arifah

    betul kata awak, janganlah malas dan asyik bergantung pada kerajaan. memang banyak sangat kerja kat luar sana, jangan terlalu memilih. saya kagumi encik/cik rieya. tak apa bermula dari bawah, kita muda lagi. InsyaAllah kita akan naik ke atas juga nanti

  27. miss z

    bukan soal malas..bukan lumayan gaji yg dipinta tetapi keinginan utk memdidik anak bangsa yg menjadi keutamaan..adakh itu menjadi kesalahn..bukan ke itu satu sumbgn kepada negara.

  28. leman gstt

    bagi kawan-kawan yang masih menunggu gstt tu, bolehla cuba cari kerja sampingan. dapat 4-500 sebulan pun dah kira ok apa. Dapat bayar apa-apa yang patut..dari tunggu aje dan macam tak dapat apa-apa, baik kita berusaha cari kerja lain. Kalau dapat panggilan dari gstt nanti, kita ambil peluang tu.

  29. fiza

    tapi masalahnya, saya dh bnyak kali temuduga kerja lain, bila ditanya pengalaman bekerja saya cakap jujur la saya pernah jadi gstt…lpas tu diorg kata gsst mereka kalau boleh x nak ambil sb mungkin akan disambung kontrak balik…tapi kontrak x disambung2 jugak…adakah saya perlu menipu ttg pengalaman kerja saya setiap kali memohon kerja? saya sedih la…sudahla bnyak bnda yg perlu dibayar….hidup saya sekarang seperti terumbang ambing….

  30. ladysnake

    i was a gstt t00 fr0m sabah, my first p0sthing place were at sk.l0t0ng sepulut, sec0ndly di sk pekan nabawan sabah, thirdly di sk.t0mp0sis0n..these are daerah pensiangan that i really enj0yed being a teacher.. selebihnya sbgi guru ganti je at sk.m0s0p0 and sk.tetagas..i teach English…g0sh..i miss my life as a teacher..hurmmm…bila lah agaknya gstt ni dpt durian runtuh ya? hrp2 lah diserap masuk GST…I want my life back as a teacher,i enj0yed very much being s0rr0unded by childrens.they are 0ur future leaders…….

  31. ladysnake

    siapa ckp guru sandaran tidak terlatih x pndai mgajar? i use the meth0d in teaching lagi fr0m barat..as l0ng we kn0w the resp0nsibility in teaching and aducating s0meb0dy’s child. Isnt that what parents want? we are even with the teachers that has sijil2 yg mahal tau..cuma yg membezakan kita is…we are n0t a permanent teacher but we are cald a real teacher when we are sincerly in teaching…yg jadikan bidang perguruan tu sbgi tmpat kedua kerjaya..pandai2 lah mengikhlaskan diri bila anda menjadi se0rg pendidik. jgn tau d0k msuk kelas 5,10 minit then keluar kelas p buat krja lain…utamakan lah anak didik anda seb0lehnya..maaf jika perkataan lady ni sinis..i express fr0m what i had seen when i was a gstt….real life n0b0dy can denied kan?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.