30 Comments

  • [...] Kredit to ohcikgu [...]

    • At 2011.04.28 01:39, ema said:

      cikgu!saye dapat n9!n9 bagus tak?rank nombo bape between matrik kat malaysia? :razz:

    • At 2011.04.28 04:36, shasha said:

      result sy lebeh dr ckup untuk ke matriks..
      tp knape kwn2 yg result lebeh sikit dr sy yg ke matriks?
      sy dah buat rayuan… ada kemungkinan x sy boleh dapat matriks??

    • At 2011.04.28 09:50, mok said:

      10a pun tak dapat matrikulasi, apa boleh buat sekarang?

    • At 2011.04.28 11:54, nabila said:

      perlu surat rayuan ke utk buat rayuan?

    • At 2011.04.28 16:08, sapo2 jer said:

      salam,cikgu nk tanya…saya mmg bebal addmath..kalau time periksa..mmg markah antara 20-30 jer..mmg benci addmath hahaha..time spm sya dpt 6a2b1c..dan c tu addmath..tpi sya agk kuat kat subjek membaca sbb bio a..sya dpt mtrx ns..persoalannya patut ke saya carry on matrik???sbb dgr cerita math kat mtrk lagi susah dari addmath spm..huhuhu..giler seram!! tkut nnti sbb math matrik kantoi kena tendang kuar..

      • At 2011.04.28 21:29, said:

        Saya pun tak pandai add math. Masa masuk matrik dulu, taku-takut gak dibuatnya. Tapi add math masa kat kolej matrikulasi, dia lebih kurang aje masa belajar tingkatan 4-5. Boleh kata macam ulangan sahaja. Cuma mungkin ada advance sikit-sikit aje. Tak susah. Janji kita study. Itu sahaja..

        Rugi tak masuk sebab syaratnya anda hanya perlu lulus matrikulasi. Jangan dapat bawah 2.00 aje pointer anda. Tapi kalau dapat 3.00++ ke atas, itu lebih baik.

        Masuk matrik, lebih kepada untuk revision untuk anda masuk universiti. Masuk universiti, lagi susah dibuatnya. So, prepare awal. Jangan study last minute. Bersyukurlah anda dapat. Ada orang lain yang tak dapat.. :mrgreen:
        ohcikgu recently posted..Pernahkah anda gagal peperiksaan dan temuduga MEdSIMy Profile

        • At 2011.04.29 15:35, sapo2 jer said:

          trima kasih cikgu…byk mmbntu..ckgu cmne nk tau kita dpt bio or fizik???kat situ tu x bgitau pon..dia ckp sains shj..

          • At 2011.04.30 11:25, said:

            Jangan risau. Biasanya, ada peluang nak tukar kalau kita dapat sains tulen atau sains fizikal. Sains tulen, kiranya dapat biology la. Kalau fizikal, dapat fizik la.. biasanya boleh tukar masa awal-awal nanti. Masa kat KMNS dulu, diorang ada bagi tempoh seminggu untuk tukar kalau tak silap..
            ohcikgu recently posted..Semakan Panggilan Temu Duga KPLSPM Ambilan Khas UEC &amp SMA-SMUMy Profile

      • At 2011.05.01 06:21, imim said:

        as’kum;) rase teruja bila dpt offer g matrik..huhu,. alhamdulillah,x sia2 bila byk berusaha dan berdoa dluw,.. emm,nuk tanyew cegu la.. matrikulasi pulau pinang ok x??? sume matrikulasi blajar ekut sistem yg same kea?? :grin:

      • At 2011.05.01 06:47, imim said:

        ad lagi satu soalan.. surat tawarn matrik tuw xkan dihantar ke rumah kea??? saya cuba cek keputusan permohonan sbb nuk print surat tawarn dan dokumen lain,tp xleyh bukak..harap cegu bole tolg saya dgn segera,. :roll:

      • At 2011.05.02 13:25, ros said:

        cam ne nak wat rayuan matrik nie?..penat cari on9 tapi x jumpa pon..please help me..tq

        • At 2011.05.02 14:57, Razlina said:

          Time semak keputusan permohonan matrikulasi, klu x dtrime, bwah die de satu butang rayuan…. Tekan 2 je… n then print page web 2…

          p/s: arap nie dapat membantu…

          • At 2011.05.02 16:43, said:

            Yap, macam Razlina tulis, nak buat rayuan, klik pada butang rayuan. Nanti ada macam temuduga secara talian. Means, mungkin ada pihak yang akan buat interview. So, tunggu sajalah. Saya pun tak pasti macam mana proses rayuan ini dijalankan.
            ohcikgu recently posted..Semakan kemasukan Tingkatan 6 Melalui Online dan SMSMy Profile

          • At 2011.05.06 07:42, fayreen said:

            salam….^^
            maaf nak tanya kalau dapat jurusan akaun dekat matrik tapi langsung tak ada basic akaun xper ker??tkut nanti tak boleh bawak jer..=)

            • At 2011.05.09 16:47, said:

              Waalaikumsalam.

              Saya tak berani bagi jaminan. Semuanya bergantung pada diri sendiri. Jika anda yakin, saya yakin anda boleh lakukan. Kalau rasa tak boleh bawa, jadi tak perlu masuk sebab memang tough belajar kat matrik. Memang kebanyakkannya memang untuk study.

            • At 2011.05.09 13:01, dr__drea said:

              salam…saya nak tanye sikit..saya dpt tawaran matrix aliran sains …adakah maksud aliran sains tu asasi sains hayat?n klu saya amik aliran sains tu bley ke saya apply medic nnti?

              • At 2011.05.09 16:48, said:

                Boleh. Biasanya kita panggil sains tulen atau sains hayat masa kat matrik. Anda akan belajar fizik, kimia, biology dan matematik. Memang boleh apply medic tapi kena score 3.8 ke atas untuk apply medic.

              • At 2011.05.09 16:36, hajar said:

                slm..sy bleh matrikulasi kt phg..selain tu sy juga dpt uiam dlm kos undang-2..yg mana satu saya patut pergi??
                dan best x matrikulasi kt phg??

                • At 2011.05.09 16:51, said:

                  Saya tak pernah pergi matrikulasi dipahang. Jadi, mungkin suasananya berbeza jika saya bandingkan dengan di negeri sembilan. Kalau saya, saya akan ambil uiam untuk undang-undang sebab masa sekolah dulu memang saya minat law. Sayangnya tak dapat tawaran.

                  Kalau hajar suka law dan berminat untuk kerja dengan benda yang berkaitan dengan law, proceed terus dan abaikan matrikulasi. Cadangan saya, buat solat hajat. Minta panduan. Insya-Allah, akan dimudahkan. :mrgreen:
                  ohcikgu recently posted..Saya sayang mak sayaMy Profile

                • At 2011.05.09 16:38, hajar said:

                  kalau nk jadi dentist..pointer kna brape??

                  • At 2011.05.09 16:52, said:

                    Paling teruk pun, 3.5. Itu zaman saya. zaman sekarang ni, saya tak tahu. Tapi saya cadangkan, hajar struggle untuk dapatkan 3.5 dan ke atas. kalau dapat 4.0, itu lagi bagus. bukan dentist aje, nak jadi doktor pun boleh.
                    ohcikgu recently posted..Saya sayang mak sayaMy Profile

                  • At 2011.05.19 16:52, tine said:

                    ;-) cikgu…bila keputusan rayuan matrikulasi akan diumumkan?

                  (Required)
                  (Required, will not be published)

                  CommentLuv badge