57 Comments

  • At 2011.05.09 02:43, salim said:

    tak leh rasanya..kena pakai baju macam gi kuliah. tapi macam biasa, baik laki atau perempuan, keluar pintu matrik..dalam teksi atau bas dah tukar baju..yang perempuan..gi mana-mana tandas..bukak tudung, pakai jeanas atau skirt.. nak balik..baru pakai semula..baju kurung

    dulu..camtulah perangai budak matrik. Tak berubah sampai hari ini agaknya. hehe..

    • At 2011.05.09 06:42, jun said:

      dah habis belajar kat kolej matrikulasi negeri sembilan ni dulu. mungkin sama kot batch dengan tuan blog nih sebab memang kena pakai baju kebaya hijau biru tu.. hoho..dok kolej mana? b1, b2? b3?

      • At 2011.05.09 16:34, said:

        dah nama pun kolej mana. B1 la..yang paling dekat dengan asrama budak perempuan. hehe.. :twisted:
        ohcikgu recently posted..Saya sayang mak sayaMy Profile

      • At 2011.05.09 09:48, syah said:

        salam..saya dapat matrix kt banting selangor course sains for one year.sy xda la pandai sngt,pertengahan la..so,sy takut kalo xdpt catch up kalo sy msok matrix.n lagi satu sy xbrapa minat sains.tp,ada la org ckp kt sy blaja kt matrix xsama mcm blaja kt skola.so,macam mane ye?sy buntu la sama ada nk pegi or x sbb sy ada juga dpt tawaran dari uitm.

        • At 2011.05.09 16:37, said:

          Belajar kat mana-mana pun sama sahaja. Tapi yang penting, kita yang tentukan. Bab belajar nih, ada budak pandai masuk matrik, tapi lingkup manakala budak yang kurang pandai bila masuk matrik, result semua top-top belaka, ramai yang dapat 3 pointer ke atas. Sebanarnya, semua terpulang pada diri kita, nak masuk matrik ke atau universiti.

          Kalau kes syah ni, dapat tawaran ke uitm tu dapat kos apa? Kalau tu kos yang syah minat, boleh proceed terus. Tapi itu diploma kan? berapa tahun ambil? biasanya 3 atau 4 tahun kan? Tapi kalau masuk matrik, habis setahun lebih, dah boleh masuk universiti ambil ijazah. Kiranya jimat dekat 2 tahun. Betul tak? Sebab tu ramai orang masuk matrik sebab nak jimat tahun. Belajar kat mana-mana pun sama. Yang penting, kita fokus dan belajar. Bukan main-main..
          ohcikgu recently posted..Saya sayang mak sayaMy Profile

        • At 2011.05.09 12:02, lina said:

          salam..sy pun dpt matrix melaka..course sains 1 year..sy pun alami masalah mcm syah jugak..sy buntu..nak terima or x..

          • At 2011.05.09 16:39, said:

            Terpulang, saya terima sebab saya nak jimat tahun. Masuk matrik, jimat banyak tahun. Kalau ambil tingkatan 6, full 2 tahun kita guna. Masuk matrik, setahun lebih. Masuk universiti, biasanya dapat diploma dan ambil masa 4 tahun. Kalau sambung ijazah..kita belajar lagi dalam 3-4 tahun. Jadi, total, mungkin ambil masa 7-8 tahun. Tapi kalau masuk matrik dan belajar kat universiti, biasanya dalam 5-6 tahun sahaja. Jadi, jimat waktu belajar dan boleh cepat kerja..

            Itu yang saya fikir dan alhamdulillah, jadi seperti yang saya mahukan. Yang penting, kita kena rancang dari sekarang, bukan ikut-ikut kawan.
            ohcikgu recently posted..Saya sayang mak sayaMy Profile

          • At 2011.05.09 12:38, nisa said:

            salam…sy bekas pelajar dari sebuah sekolah harian biase..keputusan spm sy juge biase2 saje.selama ni sy hanya ready utk smbg f6.tp tiba2 sy ditawarkan ke matrikulasi n.smbln..sy dpt aliran sains utk 2 thn.tp sy blm bersedia sbb sy lgsung tdk tahu mnahu tntang mata pelajaran yg akn sy ambil nnt..jd,sy harap saudare dpt mmberi sdikit maklumat kpd sy..

            • At 2011.05.09 16:42, said:

              Kalau sains, biasanya subjek yang nisa akan ambil ialah ini. Saya bagitau yang core aje..

              kalau sains tulen = fizik, kimia, biology dan matematik.

              Ada gak subjek sampingan macam english dan belajar komputer (IT) dan ada subjek lain. Tapi subjek ni cuma perlu lulus aje. 4 subjek diatas tu yang akan bagi effect pada pointer.

              kat matrikulasi juga boleh ambil MUET bagi sesiapa yang belum ambil lagi.

              Mungkin boleh rujuk kat website matrikulasi masing-masing dan cari bahan rujukan.
              ohcikgu recently posted..Saya sayang mak sayaMy Profile

            • At 2011.05.09 16:31, said:

              hehe..takpe. Sekarang dah masuk universiti kan? jauh tu sampai ke moscow. :mrgreen:
              ohcikgu recently posted..Saya sayang mak sayaMy Profile

              • At 2011.05.09 16:31, said:

                hehe, kenal ker??? :lol:
                ohcikgu recently posted..Saya sayang mak sayaMy Profile

                • At 2011.05.09 16:32, said:

                  Bagi saya, memang best. Pengalaman yang tidak dapat ditukar ganti. ;-)
                  ohcikgu recently posted..Saya sayang mak sayaMy Profile

                  • At 2011.05.09 16:32, said:

                    Bagi saya, memang rugi tolak. Tapi keputusan tetap ditangan anda.
                    ohcikgu recently posted..Saya sayang mak sayaMy Profile

                    • At 2011.05.09 16:33, said:

                      Ohh, dapat matrik negeri sembilan ker???
                      ohcikgu recently posted..Saya sayang mak sayaMy Profile

                      • At 2011.05.14 18:24, halida said:

                        salam..insyaAllah saya akan pi kmns ni minggu depan..tp nk tnyer la
                        kat sana jadual dy pack mcm kat asrama ke? ataupun free skit?

                      • At 2011.05.16 04:27, JapJaj said:

                        Hai, saya pun dpt KMNS batch 2011/2012.
                        Nk tanya ckit, biasanya non-malay pakai apa ek?
                        kalau pakai blouse boleh?

                      • At 2011.05.17 15:17, najwa said:

                        kmns akn jd rmah kedua ku next week.. ;-)
                        nk tnye,parents suro bawak cerek elektrik,seterika baju..boleh ke? :?:

                      • At 2011.05.18 19:05, said:

                        slm,nk tnya..kbiasaan kokurikulum kat matrik padat x mcm skola..sy jg nk tny,sy dpt ipta iaitu ump,n course diploma engineer yg mmg sy minat.pd ms yg sama jg sy dpt matrik pst.sbb fkrn sy cmni,kalu sy x msk matriks sy akn rugi 1@2thun ms nk smbg degree.jika sy x msk ump,sy risau sy x dpt kursus yg sy nk wlpn kat matrik dpt pointer bagus…menurut abg2 cmna…patutkah sy mmlh matrik atau diploma..

                        • At 2011.05.18 19:50, said:

                          Sebenarnya takdelah padat sangat. Tapi sampai satu tahap, boleh juga jadi padat. Kiranya macam duduk asramalah. Kalau pernah duduk asrama, tahulah macam mana.

                          Tapi nasihat saya, kalau dah dapat tawaran yang kita minat. Proceed terus.

                          Macam diploma engineer. Bukan course yang mudah tu. Tapi kalau survive, senang nak dapat kerja even kita cuma ada diploma sahaja. Of course kalau ada ijazah..itu bonus yang sangat membantu. Tapi masalah masa sahaja. beza 1-2 tahun, tidaklah lama sangat.

                          Jadi, buatlah solat istikharah. Mohon petunjuk yang mana lebih baik.
                          ohcikgu recently posted..Sejarah dan evolusi Kad Pengenalan MalaysiaMy Profile

                        • At 2011.05.19 08:51, said:

                          oww,yeke cam2..kbiasaan kokurikulum brp kali sminggu…sy ni xla aktif sangat kokurikulum sbb 2 tny ni…

                          • At 2011.05.19 10:29, said:

                            masa saya, aktiviti sukan atau kokurikulum..ada pilihan sebab termasuk dalam course. ada markahnya. jadi, samada ambil masa sem 1 atau sem 2..salah satu sem..akan ada aktivitu tu..

                            Tak perlu aktif sangat. Janji kita terlibat. Cari jawatan masa kat matrikulasi. Bekalan untuk ke universiti nanti. Besar advantagenya.
                            ohcikgu recently posted..Sejarah dan evolusi Kad Pengenalan MalaysiaMy Profile

                          • At 2011.06.09 15:25, said:

                            antara matrix dgn u mane lg bagus ?? im zero about this .. tlg explain kat saya .. tq ,

                            • At 2011.07.08 00:51, said:

                              Bergantung pada minat anda. Jika course di universiti anda lebih suka, pilih di universiti. Jika anda suka subjek sains tulen, nak jadi doktor, ahli farmasi ke..boleh ambil matrikulasi..

                              semua ni bergantung. Bergantung apa yang anda minat dan apa yang anda hendak jadi bila dah habis belajar nanti.
                              ohcikgu recently posted..Ya, Anda perlu karang esei bahasa Melayu dalam peperiksaan PTD.My Profile

                            • At 2011.07.08 00:47, mira said:

                              saya nak tanya…
                              1) dekat matrik nanti boleh bawak transport sendiri tak? means.., like kereta or motor sendiri… :lol:
                              2) matrik ni boleh keluar masuk sesuka hati kan? just kena balik before timing dia aje kan? :?:

                              • At 2011.07.08 00:53, said:

                                Hoho..itu saya tak pasti. Zaman saya dulu, memang tak boleh. Basikal pun tak boleh. Petang-petang, bolehlah pinjam basikal matrik.

                                2. Haha..matrikulasi ni bukan rumah. Anda cuma boleh outing sahaja. Itu pun tak pasti seminggu sekali atau tak. Mana boleh keluar ikut suka hati..matrikulasi ni macam asrama juga.
                                ohcikgu recently posted..Ya, Anda perlu karang esei bahasa Melayu dalam peperiksaan PTD.My Profile

                              • At 2012.02.06 12:41, GreenTree said:

                                Salam,

                                Saya form 5 sekarang nie. Amik aliran sains tulen. So rasa berminat di hati untuk masuk matrikulasi. Sebab nak cepat dpt ijazah.. leh cepat keje… leh cpt kahwin :mrgreen: …. tapi bila sy check web KPM pasal matrikulasi. Dia kasi tahu pasal kelayakan minimum ( akademik).. dia tk ckp pun pasal kena dapat score bagus dalam kokurikulum di sekolah. sebab sy tk aktif sgt. Tahun nie baru nk gila2 balik xD…

                              • At 2012.04.30 09:24, zulaikha said:

                                saya bakal pelajar kmns sesi 2012/2013
                                nk tahu jgak la,,kalau english tk brp excellent leh survive tk kt sini..
                                btw saya ambil jrsn perakaunan
                                result spm pun biasa je 4A

                              • At 2012.04.30 17:16, Nad said:

                                Saya pown dpt tawaran matrik dis year? :razz: sy dpt kos sc..so subjek dia x ubah cam spm dulu kew??1 more sistem tuk jwb xm still in easy kew?? :x

                              • At 2012.05.08 01:56, said:

                                As salam . Saya bakal masuk KMNS lagi 3 minggu . Dulu kat sekolah saya amik science technical ( LK , PHY , CHEM ) . Masuk matrik ni saya dapat account . So , saya sendiri taktau saya boleh bawak ke tak . Tapi saya akan cuba yang terbaik . Btw saya tak minat aktiviti koko . Kalau tak join takpe ke ?

                                • At 2012.05.13 10:47, said:

                                  Aktiviti koko tu wajib bagi setiap orang. Sama ada awak dapat masa sem 1 atau sem 2 nanti. Kiranya takde pemberat. Cuma lulus atau gagal aje. Biasanya, semua lulus. Just ikut aje apa yang pensyarah mahukan.
                                  ohcikgu recently posted..Belajar buat coklat buatan tangan sendiri.My Profile

                                  • At 2013.06.04 02:41, said:

                                    As salam. Saya sudah pun menamatkan pembelajaran di matrikulasi sesi 2012/2013. Alhamdulillah semuanya berjalan lancar. Seronok di sana. Saya boleh belajar account. Result pun alhamdulillah lebih dari 3 pointer tapi tak pernah dapat 4.00 flat tapi tak apa laa :) KOKO yang saya takutkan dulu, hahaha saya dapat A; LULUS alhamdulillah pensyarah memang cool. Apapun KMNS memang seronok :) Sudah sebulan menjadi Alumni KMNS dan sangat rindukan tempat tuu :)
                                    Saraa recently posted..KMNS In Memory :’)My Profile

                                • At 2012.05.13 06:21, said:

                                  Assalammualaikum, tumpang tanya. Kalau kita bawa laptop gi sana boleh ke?Zaman skrg pljrn di matrik terbahagi kpd modul2. Kurang pasti nk amek modul apa untuk jdi doktor. Elok amek modul yg ada physic or sains komputer? Soalan terakhir, ada test ke sebelum masuk matrikulasi? :shock:
                                  Aiqa recently posted..Apa beza Matrik,asasi & diploma?My Profile

                                  • At 2012.05.13 10:41, said:

                                    Aiqa. Zaman saya dulu memang tak boleh. Dulu, radio aje boleh. Tak tahu pula sekarang.

                                    Biasa modul untuk doktor, farmasi atau bahagian medic..diorang ambil sains tulen (fizik, kimia dan biologi). kalau sains fizikal..(takde biologi tapi ada subjek lain yang ganti). Subjek komputer memang semua orang wajib ambil. Sukan pun sama. Masa saya dulu, tak ada test atau ujian untuk masuk matrikulasi.
                                    ohcikgu recently posted..Belajar buat coklat buatan tangan sendiri.My Profile

                                    • At 2012.05.15 12:06, said:

                                      :razz: Thank you ohcikgu
                                      Banyak membantu

                                  • At 2012.05.14 14:38, said:

                                    nak mintak tips cket… camne nak score 4 flat?

                                    • At 2012.05.15 14:40, aiman said:
                                      • At 2013.02.27 11:38, said:

                                        Wah.. syoknya baca entri cikgu ni.. Tak sabar pula nak sambung study. Harap2 sy dpt result SPM yg bagus. Amin! Kepada, cikgu, all the best ya dalam perjuangan hidup ini! :cool:
                                        solidarity95 recently posted..Boys Over Flowers Full OST (Tracklist + Download)My Profile

                                        • At 2013.04.14 08:03, IZWAN said:

                                          assalammualaikum…
                                          admin,lpas baca pengalaman admin,saya rasa macam best jer matrik.na tanya pendapat,saya pernah bermimpi masuk ke matrik dan mimpi itu jelas sekali.guru2.ibu bapa,kluarga n rakan2 sume galakkan saya masuk matrik.saya nak tanya sikit,matrik nih betul2 susah ker?result SPM saya baru2 ni alhamdulillah,saya sendiri x sangka brada dalam kelompok cemerlang.berdasarkan gred subjek yang saya dapat iaitu bio(a),kimia(b+),add mm(a-),fizik(a-),n bi(a-) ,adakah saya layak ke matrikulasi dan antara modul 1 dan 3,mana yang seharusnya saya pilih.saya cenderung kepada pembacaan,nota,dan hafal2.kalau bole x na amik fizik.so,modul mana yang sesuai .trima kasih…saya nih sebenarnya kurang keyakinan diri,bole x bagi kata2 semangat…trerima kasih… :razz:

                                          • At 2013.05.17 15:06, said:

                                            Waalaikumsalam.

                                            Wah, sampai termimpi. Kalau tak nak fizik, ambillah bio. Biasanya masa awal-awal minggu orientasi tu, depa akan tanya jika ada murid yang nak buat pertukaran kos.

                                            Yang penting, yakin pada diri sendiri.
                                            ohcikgu recently posted..Kelantan dah kalah, Selangor pun ikut kalah juga..My Profile

                                          • At 2013.05.15 09:44, anis syafiqah said:

                                            salam cikgu.
                                            1) saya nak tnye, sy dpt offer dkat kmns dan in shaa Allah akan pergi
                                            jadi, nk tnye, pemakaian kat sane mcm mne?mcm bdk sk k?? (kwn2 bgthu, pkai bju puth,tdung putih,kain hitm, btol k?? )
                                            2) pemilihn modul tuu boleh plih sendiri atau ditetapkan ??
                                            3) kalau nak balik kg, disediakan bas k?

                                            hehehehe, terima kasih, maaf byk tnye, nk thu jer.

                                            • At 2013.05.17 15:04, said:

                                              Waalaikumsalam.

                                              1.Lebih kurang macam itulah. Baju satu warna. kain pun sama, satu warna gak. Itupun kalau takde perubahan apa-apa.
                                              2. masa awal-awal, biasanya akan ditanya jika ada sesiapa yang nak tukar kos. Nak sains atau fizik.
                                              3. bergantung pada JPP. JPP rajin, pepandailah diorang cari bas. Kalau tak, kena beli la. hehe..
                                              ohcikgu recently posted..Kelantan dah kalah, Selangor pun ikut kalah juga..My Profile

                                            • At 2013.05.15 09:46, anis syafiqah said:

                                              mcm mne nk thu, cg jwb pertanyaan saye ni??

                                              • At 2013.05.16 13:54, said:

                                                Terkenang kembali zaman muda2 dekat KMPk batch 04/05, rindu lak ! hehehe
                                                Cikgu Azie recently posted..Selamat Hari GuruMy Profile

                                                • 7 old comments are not displayed. Click to display all comments
                                                (Required)
                                                (Required, will not be published)

                                                CommentLuv badge