84 Comments

← Previous Page 2 of 2
  1. amie

    Semua kakitangan kerajaan kebanyakan menyokong kerajaan sekarang. Gaji semua kakitangan kerajaan akan naik secara pada tahun hadapan. Yang PM bagi tahu pada belanjawan tue salah satu CONTOH aje. Semua kakitangan akan serba sedikit mengikut kaedah tersebut tanpa ada langgar dinding pada tangga gaji… Itulah masalahnya kalu tak faham, macam lembu kene cucuk hidung… Orang kata gaji guru besar, ko tak tahu gaji kakitangan lain juga ada yang lebih besar… Semua akan naik tahun depan. Sebenarnya tak perlu lah nak diperbesarkan dari dulu pon sistem guru balik bersama pelajar dah biasa. Yang nak dicemburukan diorang nak buat ape… dah tak de kerja dah… Cikgu bile dah mengajar sepanjang hari letih mindanya, rasanya macam kerja kontrak binaan. Bezanya guna kuasa minda untuk berfikir kaedah terbaik untuk menyampaikan bahan pengajaran supaya sampai ke dalam otak pelajar. Yang masalahnya, apabila pelajar blok mindanya dgn bercakap, atitude sombongnya, dan cakap besar… Mana nak terpantul balik ilmu gurunya

  2. heroes

    setuju amie……si LALATANGAU tu yang memperbasarkan isu ni……macam die dh success sangat,satu hari nanti OIL n GAS ko tu meletup baru padan muke ko…jadilah Langau……….

  3. sayangNUTP

    lalangau cuma cakap korg ni keje sume hadapkan duit…2 je…bkn die memperbesarkan cite ni…ala…klu korg betul ikhlas, korg keje la betul2…xpyh la harapkan elaun la, pe la…

  4. pulakdah

    dah la sume CIKGU n GURU n kawan sekalian, gaduh pun korg dpt pe? tetap kn ajar 9 jam kn? so, get prepare mental and physical..ok?

  5. amie

    Memang lah keja perlukan duit sayang, nak tanggung ibu bapa, keluarga dan segala2 nya. Bagi saya semua orang kerja memerlukan duit gaji sebagai mata pencarian. Semua perlu belanja nak pegi kerja, pakaian dan segala2 nya… Itu dan ini. Setakat nak bagi sumbangan lebih kepada anak bangsa tak de masalah, guru pon kene potong gaji oleh Cukai Pendapatan, Zakat, beli rumah/kenderaan kene faedah. Semuanya kembali ke sumber kerajaan dan diberikan semula pada pendidikan begitu juga dengan cukai2 pendapatan orang lain dan syarikat… Kita kene belajar bersyukur dapat tinggal di Malaysia… Dapat pendidikan berkualiti yang diusahakan oleh guru anda, seterusnya pekerjaan yang baik hasil ilmu ko timba kat sekolah. Jangan jadi kacang lupakan kulit… Macam ko pandai automatik dari sejak azali lahir…

  6. amie

    Tak besar mana pon cukai ko… Sebenarnya pendapatan negara lebih dari tue… Apa yang ko sumbangkan ade sebahagiannya diberikan pada pelajar, orang miskin, belanja pembangunan negara, modal kerajaan dan sbgnya. Tak luaknya cukai ko tue… Itu semua duit kerajaan pandailah diorang uruskan. Janji ko dapat gaji yang lumayan tiap2 bulan. Bayangkan kalu kerajaan kucar kacir, nescaya susah ko nanti…

  7. amie

    Bukan ape sebahagian besar penjawat awam adalah guru, kalu guru kerja 9 jam. Perbelanjaan bil Utiliti kerajaan akan meningkat, seperti bil air, letrik dan sebagainya. Aku kesian pada kerajaan, dah lah kene tanggung peningkatan gaji kakitangan awam, Bil Utiliti juga meningkat. Ko lihatlah dalam daerah korang aja ada berapa buah sekolah rendah dan menengah berbanding pejabat kerajaan lain. Belom lagi satu negara. Kerajaan negara lain dan Kerajaan sebelum nie lebih bijak, sebab semua tue telah di ambil kira… Cuba ko fikirkan. Berapa banyak bil utiliti yang perlu dibayar jika semua sekolah berfungsi selama 9 jam.

  8. gokusun86

    hahaha so funny aku baca komen2 orang terpelajar seperti jurutera,oil n gas n cikgu cikgi.ramai orang trpelajar di malaysia tp sayang…mari lah kita kembali ke jln benar..kita buat kerja kita..yg cikgu buat krja cikgu yg keje oil n gas gaji 3x ganda dari cikgu buat kerja oil n gas.yg lawyer buat kerja lowyer.n pegawai2 awam lain buat kerja anda masing2..hanya anda sahaja yg tahu cara kerja anda..tp yg lawaknya masa xde kerja cikgu ganti pun jd nk kerja..kesian mamat tu pastu kutuk kerja cikgu lak haha..dah dpt kerja oil n gas takbur n bongkak lak dia..mgkin dia lahir2 terus dapat dgree tanpa ada yang mengajarnya cara membaca..alhamdulillah mcm tu ramai la kan orang pandai kat malaysia..kalau ramai org mcm tu kerja cikgu pun xsusah dah nk bg keje 12jam pn xpe rasa aku..kepada cikgu cikgi,jgn lah kamu bgtau kat org lain apa kerja yg kamu buat.biarlah hanya kamu yg memahami kerja yg kamu buat.kalau bgtau org lain byk kerja tp org xkan nampak punya yg depa tau masuk kul 7 balik kul 1 n 24 gaji..itu di mata depa..yg depa dok jeles ni sebab tv la salah..kejaan naikkan gaji smua kakitgn kejaan tp yg jd contoh cikgu..mana la org lain xdengki..padahal yg lain pn nek gaji gak..teruskan perjuangan mu wahai guru2 sekalian..sebab aku tau aku pandai type n eja ni pun dari seseorang yang bernama guru… tq cikgu cikgi yg pernah mengajar aku…

  9. gokusun86

    adakah cukai2 org swasta hanya utk guru2 sahaja or gomen yg lain..pikir2 kanlah..kecik hati org gomen…

  10. lalangau

    npk sgt ko xbaca pembentangan hasil kerajaan…more than quarter adalah cukai pendapatan tau x? hasil kerajaan mg la ada, klu xd, mcm nk bayar elaun korg yg mcm2 tu…tp, cukai pendapatan kitaorg ni, asyik nk byr bonus org gomen. setau aku, org gomen byk yg xbyr cukai…kwn aku, keje gomen, gaji die sepatutnya bayar, tp xbayr pun cukai…manja la sangat

  11. lalangau

    poyo la ko….aku xpnh sangkal pun keje cikgu ni..aku salute cikgu cikgu yg ngajo aku dulu…aku tabik spring sebab diorg tu ngajo ikhlas n xpnh kesah psl gaji n elaun…aku cm bengang ngn cikgu zaman skrg…sume keje duit n keje setengah hari…kepada cikgu cikgu masa aku blajo dulu…korg mg terbaek n terbagus…klu la korg sume masih mengajo lagi, korg ajor la cikgu2 muda skrg ni…biar dieorg ikhlas dlm mendidik

  12. lalangau

    gokusun86, ms aku hbs blajo dulu, jirn sebelah rumah aku tu pengetua, die yg suh aku jdik guru ganti..bukan aku yg hegeh2 pun…dpt jugak duit…so, ko xpyh la poyo sgt eh….renung2 kan, selamat beramal…hahahaha

  13. cikgu tetap hairan

    macam mana awak tahu ye cikgu dulu-dulu tu ikhlas atau tak? mana awak tahu cikgu-cikgu zaman sekarang ni ikhlas atau tidak? tak semestinya. Tak semua cikgu perfect. awak rasa..kalau cikgu lama tu..kalau tak dibayar gaji..nak ke diorang mengajar budak-budak? semua orang tahu, kita kerja nak dapatkan duit. nak gaji. Takde masalah kat situ. Admin blog ni cuma bagi cadangan sahaja. Kerajaan nak terima atau tak, bergantung pada kerajaan. Kalau tak setuju, takdelah imbuhan atau bonus atau elaun untuk 5000 guru yang terlibat dengan isu kerja 9 jam ni.. lagipun kalau dapat..cuma 5000 aje.

    Dan cikgu-cikgu zaman sekarang, ada juga yang bagus-bagus. Biasalah kalau ada cikgu yang kurang sana-sini. Kira normal la tu. Takkan ada semua cikgu kat malaysia ni bagus-bagus belaka. Guru besar atau pengetua pun ada yang makan rasuah. Siap masuk paper lagi. Cikgu rogol budak..cikgu dera budakk..ini contoh cikgu-cikgu yang tak berapa bagus. So..semua orang ada kekurangan dan kelebihan masing-masing. Tak perlu nak kata cikgu dulu ikhlas..cikgu zaman sekarang tak ikhlas..

    Dan saya tak rasa kerja 9 jam ini akan berjaya melainkan semua orang dari pak guard sekolah hinggalah ke pak menteri menjayakannya. Kalau tak..projek printis ni 100% akan fail kalau semua orang tak beri kerjasama.

  14. amie

    Betulah tue. Sumbangan cukai pendapatan ko tue dalam seperempat tue lah. Kan tak besar. Orang gomen bayar cukai pendapatan wajib melalui potongan gaji terus (Auto debit)…. Yang kawan ko tak bayar tue cukai pendapatan tambahan. Diorang ade kira-kira dalam sistem online… So jangan kan nyamuk seekor satu kelambu nak di bakar. Kebanyakan orang gomen bayar lah cukai pendapatan.

  15. gokusun86

    gokusun86 xpoyo la..just rasa terhibur ngan komen2..bagus la kalau bukan encik 3x yg hegeh2 nk keje tu..pengetua tu bukan apa dia tau encik ni seorang yg berpendidikan orang nya,sekurang2 nya degre mekanikal encik 3x..xsedap kalau di panggil lalangau..macam binatang je bunyi nye..so saya just call encik 3x..sekurang2nya dengan ilmu dan kepandaian encik 3x dapat meningkatkan lg n myb leh ajar budak2 yg mungkin nt pabila besar bekerja dengan gaji -3x or myb lebih dari 3x..mari kita salahkan pengetua itu sebab suruh encik 3x jd cikgu ganti..sekarang ni bukan salah incik 3x jd cikgu ganti..baru saya tau..n satu lg isu ikhlas n xikhlas ni..hanya tuan badan je tau ikhlas ke x..kekadang org xkata dia ikhlas..n kekadang org jaja dia ikhlas..n cikgu kalau keje nk duit je myb diorg akan claim ot..tp ot manade bg gred 41..camane ye cikgu nk dpt kan duit dari budak2..or nk minta kat pengetua..tp kalau pengetua tu sebelah umah kita myb senang cikgu tu nk minta duit..tp yg pasti susah nk dapat duit.even kalau cikgu kuarkan duit sendiri n then claim,myb 3 4 bulan baru dpt,kalau nasib xbaik ujung taun..tu pun jenuh isi mcm2 borang..best jgak kalau keje cikgu leh dapat duit senang2 je kan..lg kuar ada la kalau xsilap..kecuali cikgu yg buat tusyen..kalau encik 3x tau cara senang nk makan duit sekolah,myb encik 3x boleh xplain n ajar cikgu2 yg xpandai nk makan duit sekolah ni..mcm berpengalaman cik 3x dlm hal2 duit kat sekolah…renung n slamat beramal…tlg ajarkan camana nk makan duit sekolah dengan cara yg profesional encik 3x..myb ramai cikgu2 di luar sana nk tau cara dia…

  16. gokusun86

    isu gaji swasta kena cukai sebab bayar kt org gomen..mari kita benci org gomen sebab org gomen dapat bonus dari org swasta..lepas ni kita boleh suarakan kat kerajaan malaysia supaya swastakan semua agensi2 kerajaan agar tak ada sesiapa lg yg akan di cop sebagai keje gomen..baru la tiada perasaan iri hati sebab semua sama level…swasta kan…semua swasta harga pn swasta gak la haha…kalau xsilap org gomen gaji 2500 n ke atas pn kena cukai tp xpsti la..tlg betul kan…n masuk lak kepada encik 3x ..pesanan apabila kawin n ada anak nanti tolong la jangan hantar anak encik 3x ke skola kebangsaan or SMK kerana saya khuatir anak encik 3x akan jadi bodoh sebodoh bodoh manusia di dalam dunia ini kerana diajar oleh cikgu cikgi yg muda2 xmcm cikgu2 encik 3x masa dulu..jgn bodohkan anak encik 3x n jgn sia2 kan masa depan anak encik yg cemerlang skurang2 nya myb bakal keje oil n gas gak tu..n not easy tuk masuk dlm bidang oil n gas ni..saya tau yg encik 3x ni memang xcelent orangnya sebab tu dapat masuk oil n gas..at least ada 3 stage interview tu..saya khuatir hal ini akan berlaku nanti..risau lg pn berbekalkan gaji encik 3x yg lebih besar n 3xx plus dari gaji cikgu, saya rasa better encik hantar anak encik ke sekolah swasta…itu yg terbaik unutk encik 3x kalau x salah saya..cukup dengan gaji encik utk bg pelajaran terbaik kpd anak encik n kalau boleh encik ajar sendiri semua subjek..tu lg terbaik..byk skola swasta kt msia ni..n 1 lg lupe nk tanya encik 3x keje oil n gas kat offshore ke kat darat..kalau keje off shore myb seminggu 2 kat laut or myb lebih kalau xsilap la..sangap tu bini kat umah sorang2…play dildozer je la hahaha xpn bangla pn ok pe…

  17. anak guru

    Kepada cikgu cikgu di atas, jangan cepat melenting.
    Bukan kerajaan nak buat terus, baru projek perintis pun dah meloncat loncat. Belum cuba belum tahu hasilnya.
    Pegawai perubatan kerajaan yang bekerja berjam jam lamanya sampai tak dan nak mandi / makan pun tak bising pun. kalau macam tu semua dokter pun mintak kerja 9 jam jerla. Cukup 9 jam cuci tangan .. amacam??

  18. gokusun86

    usulkan saja kat kera jaan..bukan melenting ma,just discus je cuma myb ada ayat2 yg kurang enak di tulis tu..

  19. nampaknya….ramai yang dah tergigit cili ya…dan terasa bahangnya lak…renung-renungkanlah wahai guru-guru yang terasa sangat dan tahniah buat guru-guru yang still steady! aku nak tunggu dan lihat je keletah diaorang ni….bole buat sambungan ‘ZOMBIE GURU KAMPUNG PISANG’

  20. amie

    Kes bungkus. Semua dah tamat. Kerajaan dah mansuhkan cadangan tersebut. Dah Jangan komen2 lagi dah. Kalu ade komen lepas nie dianggap tak baca berita. 😆
    …………………………………TAMAT……………………………………………………
    ………………………………WASALAM…………………………………………………

  21. amie

    Alhamdullilah…. kalu dah tahu. Didikan yang rapi lebih tinggi di samping pengajaran kat sekolah kerajaan, bro …. So ko faham2 lah, betapa penatnya nak mendidik dan mengajar sekali gus. Kalu mengajar mcm kt universiti dan kolej, tak perlu nak tekankan sangat didikan sahsiah tak penat sangat bro.

  22. gurusekrendah

    apa la ko gokusun86..mula2 ayat ko mcm org baik, rupenye mcm sial jugak ayat ko…bini die nk sangap ke, nk pe ke…ko pedulik pe…sbg cikgu, mgkn xwajar ko komen mcm tu.. ke ko bukn cikgu?

  23. Sobri Mansor

    Maaf mencelah sebab tertarik dengan artikel ni. Sebelum ini ada pergi mesyuarat bincang tentang waktu kerja bagi guru ni. Apa yang JPA maklumkan, sebenarnya tidak timbul isu bekerja 9 jam ni sebab semua orang yang bergelar penjawat awam memang sudah terikat dengan tempoh bekerja selama 9 jam ini dan memang termaktub dalam buku servis. Jadi tak perlu dipertikaikan lagi. Sekarang ni, guru bukan kerja 9 jam tapi lebih dari itu. Jadual waktu sekolah habis pukul 2 paling awal. kalau takde kelas tambahan, guru boleh pulang awal. Itu kalau takde aktiviti. Tapi kalau tiba waktu sukan, hari kantin atau sebagainya, guru adalah orang yang paling sibuk. Bukan bekerja 9 jam lagi malah lebih.

  24. respect guru

    apa kata jadi cikgu bertahun dulu dan rasa la cam mana. pahit, masam, kelat, manis. tp jgn jd cikgu ganti je. coz cikgu ganti, biasanya sekolah tak beri bebanan keje sgt.just mengajar pun subjek yg senang. relaks la gitu org kata.xpyh tension2 cam guru g dah btahun keje. 😎

  25. respect guru

    ini dah kes dengki ni. rezeki akan dapat jika kita berusaha dengan gigih. tak kira penjawat awm ataupun swasta. “siapa usaha, dia yg dapat”. itu firman Allah swt. xpyh duk dengki2. dh diberi kesempatan, siapa pun leh usaha. rasanya bukan guru saja yg ambik peluang ni. ramai gak tmsk penjawat awam yg keje ofis. mcm2 dgr. ada pulang awal dr sepatutnya la. apa pun terulang atas niat dan rasa tjwb. maka usaha byk sekalipun, jika tak berkat, duit makin cari mkin susah nak dpt. fikir2lah. xpyh la duk dengki. selalulah ucapkn “alhamdulillah”.

  26. aisyah

    kalau kite dah pilih bidang kerjaya sebagai guru, makanya kite kena terima segala tugasan yang diberi dengan ikhlas, barulah dapat duit yang halal dan barakah…pe pun tugas yang kite ceburi, semuanya ada cubaan dan dugaan yang tuhan berikan. disitulah kite menjalankan segala amanah yang diberikan oleh allah pada umatnya atas muka bumi ini..banyakkan bersabar sebagai guru tetap kerana itulah yang tertulis pada diri kite sejak azalinya lagi.

  27. aiyo 250

    habis tu kau nak suruh guru tinggal kat mana baru kau nak puas hati…
    kalau tinggal kat setinggan kau pulak kata gaji guru tak setimpal…
    tinggal kat perumahan mewah ke?
    kalau mcm tu baik kerajaan tambah lagi elaun…
    supaya guru boleh beli bango,kondo…
    baru mewah..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.