36 Comments

  1. hurmm..mmg dengar dari budak paper 1 add maths susah..even student yang pandai pun mcm xconfident dengan result sendiri.. tapi ini lah bila EQ tidak dititikberatkan dalam seseorang diri pelajar bila masyarakat hanya pentingkan perkembangan IQ semata.

  2. kalau exam addmath sy yg pertama kali ,sy dapat 15 je.Tu semster satu,masuk semester dua,alhamdulillah tkde ag yang dail..markah maintain 50-60.Harap boleh naik lagi la pasni.Utk spm thun dpn.

  3. cerita ini tally dengan ada satu topik dekat forum lowyat. Budak tu sanggup tak nak hadir exam add math spm.dia kata dia stress sebab soalan susah.

  4. wah, penuh inspirasi! contoh no.2 tu buat saya terkedu kejap haha! dapat 18 pd ujian pertama tu kira hebat cikgu, saya dapat markah tak sampai 10 kot masa ujian 1 tingkatan 4. tapi alhamdulillah, hidup lagi sampai sekarang. add math bukanlah segala-galanya!

  5. Markah 18 tu kira bagus la tu, saya pernah dpt ‘0’ utk add maths & kimia! Hahaha! Betul2 jem otak waktu tu, ibarat kereta yg x ada setitik petrol pun – x blh jalan. Tp walau mcm mn pun, pelajar tu x patut bunuh diri semata2 krn add maths… mesti ada sebab2 lain yg turut menekan perasaannya…

  6. Saya dulu pun teruk jugak Add Math masa form 4.
    Cikgu siap pandang semacam je bila hulur result Add Math.
    Apa yang saya buat lepas tu, saya masterkan satu-satu chapter Add math masa cuti sekolah. Paksa diri untuk buat latih tubi. Alhamdulillah berjaya.
    Add math bukan penentunya..cuma bagaimana kita bangun semula dari kegagalan

  7. kesian budak tuterover tertekan tu…saya yg amik math biasa pun pun cukup2 makan je…tapi math skrg wpun sekolah rendah dah mcm soklan u kot…susah baq hang…hehehhe

  8. Ndotkom

    Dari dulu sampai sekarang ternyata matematika masih menjadi pelajaran yang menakutkan bagi pelajar. Tapi kalau sampai bunuh diri? Sungguh menyedihkan memang..

  9. Nana

    Apa yang penulis cakap memang sangat betul. Saya pun sama. Masa study add math, memang rasa bengap sangat. Pernah dapat ‘telur ayam’ masa kuiz add math. Masa tu memang rasa susah sangat. Tapi masa tu je kot. And now macam tak percaya, sekarang saya adalah tutor yang mengajar subjek add math. Heee.. calculating subject adalah sesuatu yang sangat best 🙂
    Bak kata penulis, enjoy that moment. never stop trying. sure u will enjoy it 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.